Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

ΚΑΝΕ ΤΗ ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΤΡΟΦΗ

Η υγεία με τον πλήρη ορισμό της  (σωματικό, ψυχικό, πνευματικό) είναι προσωπική υπόθεση του καθενός μας. Οι ασθένειες όπως και η υγεία από αρχαιοτήτων χρόνων μέχρι και σήμερα είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Η ιατρική επιστήμη εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και σημείωσε εκπληκτική πρόοδο αφού κατάφερε να αναλύσει το ανθρώπινο γονιδίωμα και να ........
φτάσει στη πηγή των προβλημάτων υγείας του ανθρώπου. Εύλογα λοιπόν θα υποθέταμε ότι όλες οι ασθένειες θα θεραπευτούν και όλοι θα ζήσουμε σε ένα παράδεισο υγείας. Δυστυχώς όμως οι ασθένειες όχι μόνο υπάρχουν αλλά εμφανίζονται και καινούργιες, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την υπερκατανάλωση φαρμάκων και όλες αυτές οι χημικές ουσίες που εισβάλλουν στον οργανισμό με σκοπό τη θεραπεία δημιουργούν άλλες παρενέργειες σε ένα περίεργο ντόμινο και φαύλο κύκλο.Ο Ιπποκράτης δίδαξε τους θεμελιώδης παράγοντες της ολικής υγείας είτε μέσα από την πρόληψη είτε μέσα από τη θεραπεία «δια της τροφής». Οι σημερινές ασθένειες θα μπορούσαν χαλαρά να χαρακτηριστούν σαν αρρώστιες του πολιτισμού και κατά κύριο λόγο (εκτός λίγων εξαιρέσεων) οφείλονται στον τρόπο ζωής μας και κυρίως στις διατροφικές μας συνήθειες. Οι περισσότερες ασθένειες δεν θα υπήρχαν καν αν μπορούσαμε όλοι να εγκαταλείψουμε τις αδυναμίες μας στο ανθυγιεινό φαγητό.. Ενδεικτικά αναφέρω κάποιες ασθένειες που ονομάζονται ασθένειες του πολιτισμού:       
1.Αρρώστιες του μυοσκελετικού συστήματος (ρευματοειδής αρθρίτιδα, αρθροπάθειες)
2.Μεταβολικές αρρώστιες (παχυσαρκία, διαβήτης, πέτρες νεφρών)
3.Οι περισσότερες ασθένειες του γαστρεντερικού συστήματος.
4.Ελλατωμένη άμυνα οργανισμού, λοιμώξεις
5.Οργανικές αρρώστιες του νευρικού συστήματος
6.Δερματικές παθήσεις, αυτοάνοσα νοσήματα και τέλος
7. Ο καρκίνος
Τι μπορούμε ,λοιπόν, να κάνουμε; Βασικός κανόνας είναι να καταναλώνουμε τα περισσότερα τρόφιμα αυτούσια και έτσι όπως μας τα δίνει η φύση, με αυτό τον τρόπο προσλαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά τους και τις ζωτικές ουσίες(βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, άλατα, ένζυμα κ.α.)που χρειάζεται οργανισμός στη σωστή ποσότητα και τις σωστές αναλογίες. Εν κατακλείδι θα λέγαμε ότι καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας αποτελούν:
1)Τα φρούτα με τη φλούδα τους όπως είναι στη φυσική τους μορφή και κατά δεύτερο λόγο οι χυμοί τους.
2)Τα λαχανικά κάθε είδους (υπόγεια και υπέργεια) επίσης με τη φλούδα τους και κυρίως τα βιολογικά.
3)Τα φυσικά λίπη όπως το ελαιόλαδο, το σησαμέλαιο και το ζωικό φρέσκο βούτυρο.
4)Μικρότερη κατά το δυνατόν κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών.
5)Μαγείρεμα των φαγητών σε θερμοκρασία κάτω των 120 βαθμών Κελσίου για να διατηρούνται οι ζωτικές τους ουσίες.
6)Μαγείρεμα στην κατσαρόλα ή στον ατμό και όχι στο τηγάνι.
7)Μείωση του αλκοόλ, του καφέ, των αναψυκτικών και διακοπή του καπνίσματος.
8)Άφθονη λήψη νερού για αποτοξίνωση του οργανισμού.
9)Αντικατάσταση όλων των γλυκαντικών ουσιών από φυσικές όπως το μέλι και ελάττωση προσθήκης αλατιού.
10)Προσθέτουμε  στη διατροφή μας  το σκόρδο, το κρεμμύδι, το λεμόνι που είναι αντιμικροβιακά και καθημερινά ανάλατους  ξηρούς  καρπούς.
11)Μαγειρεύουμε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα ψάρια όπως σαρδέλα, γαύρο, σκουμπρί για να πάρουμε τα Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα.
12)Βάζουμε στη ζωή μας ροφήματα και αφεψήματα από βότανα όπως το τήλιο, χαμομήλι, δεντρολίβανο, σπαθόχορτο, μέντα, λουΐζα, δίκταμο, μελλισόχορτο, φασκόμηλο καθώς επίσης και αλόη βέρα εκμεταλλευόμενοι όλες τις ευεργετικές ιδιότητες τους.
13)Κάνουμε τη σωματική άσκηση τρόπο ζωής είτε με ήπια γυμναστική ή με περπάτημα και τέλος
14)ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΡΕΣ της καθημερινότητας γιατί εξαιτίας τους ο οργανισμός μας παράγει αυξημένο αριθμό τοξινών που είναι υπεύθυνες για πολλές ασθένειες. Οι διατροφικές μας συνήθειες αποτελούν θεμελιώδες στοιχείο της προσωπικότητάς μας αλλά και της πολιτισμικής μας ταυτότητας για αυτό:
                 «ΤΟ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΝ».

                                                                                                                                                          ΔΗΜΗΤΡΑ ΦΑΜΙΛΙΤΟΥ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου